ההלוואה החברתית הראשונה בהיסטוריה !
מי אנחנו?
קואופרטיב הניקיון הינו עסק חברתי בבעלות עובדות הניקיון עצמן, אשר הוקם כמיזם חברתי של תנועת הבוגרים של השומר הצעיר. הקואופרטיב מספק את אותם השירותים של חברת ניקיון קבלני רגילה: יחסי עובד- מעביד באחריותו המלאה, גיבוי והחלפת עובדות, חומרי ניקיון וניהול הצוותים אך בשונה מחברת קבלן אחרת, הבעלות על החברה וכל רווחיה הן של העובדות עצמן. כיום, חברות בקואופרטיב 28 נשים מאזור ואדי ערה וג'סר א-זרקא אשר עובדות בין שלושת רבעי משרה למשרה מלאה ומספקות שירותי ניקיון ל-12 בתי עסק שונים בין יקנעם לעמק חפר ביניהם המפעלים גלעם, נטפים, ברא, פריגת, מצרפלס, מזון גן שמואל, קרית תנועות הנוער בגבעת חביבה ועוד.
המחזור הנוכחי של הקואופרטיב עומד על קרוב ל-1,500,000. לשם השוואה בשנת 2017 עמד המחזור על כ-320,000 שח בלבד.
הבעיה אותה אנחנו פותרות:
בישראל כ-86,700 עובדי קבלן בתחום הניקיון. שוק הניקיון הקבלני הינו אחד השווקים המנצלים ביותר את עובדיו הן פיזית והן כלכלית. זה הוא שוק בו נהוגים מכרזי הפסד המגולגלים על גבם של העובדים באמצעות העסקה בשחור, אי הפרשה של זכויות כחוק, נורמה של עבודה בקבלנות (פער בין שעות משולמות לשעות עבודה בפועל) ועוד. בשנים האחרונות, נכנסו לעבודה בשוק זה, אלפי נשים ערביות- מרביתן חיות בעוני ומתמודדות עם הדרה חברתית וחסמים רבים המונעים את השתלבותן המיטיבה בשוק העבודה. פערי שפה, תחבורה, מיומנויות והכשרה מקצועית מגבילים את יכולתן להתפתח לכיווני תעסוקה אחרים, בעוד הצורך ההשרדותי בכסף מיידי, גמישות תעסוקתית וניידות מוגבלת מובילים אותן לשתף פעולה עם הניצול מצד הקבלנים. בהמשך למציאות זו, ללקוחות המחויבים על פי חוק בפיקוח על זכויות העובדים אצל ספקי השירות שלהם, קשה עד בלתי אפשרי לקבל נתוני אמת ולבטח עצמם מפני תביעות משפטיות.
על השוק ופוטנציאל הגדילה בו:
שוק הניקיון הקבלני במגזר העסקי רחב היקף וזאת למרות עליה במעבר להעסקה ישירה, הן בעקבות צו ההרחבה בשוק הניקיון הקבלני והן בעקבות העליה במודעות החברתית למצב עובדי הקבלן. בשוק פועלות מספר חברות ענק לצד אינספור קבלנים בינוניים וקטנים. כאשר עד כה נאלצו הלקוחות לבחור בין חברה גדולה אשר לרוב עובדת בשלט רחוק לבין קבלן בינוני-קטן אשר הסיכוי לניצול עובדים אצלו גבוה. גם בקרב החברות הגדולות וגם בקרב הקבלנים תחלופת העובדים גבוהה, הפיקוח מוגבל ואיכות השירות נפגעת. לצד זאת, חלק מהקבלנים מקשים לקוחותיהם במילןי החובה החוקית שלהם לפקח על תנאי העבודה שך העובדים אצלם ומסרבים לפעול בשקיפות ולהעביר נתוני אמת.
עדות לפוטנציאל הרב הינה הגידול המשמעותי בעבודת הקואופרטיב במגזר העסקי- כאשר בשנה האחרונה שילשנו את שעות העבודה בקרב לקוחות עסקיים בינוניים וגדולים.
התשובה שהקואופרטיב מציע:
הקואופרטיב יוצר אלטרנטיבה כלכלית ברת קיימא הן לנשים העובדות בתחום והן ללקוחות המעוניינים להתנתק משרשרת הניצול ולקבל שירותי ניקיון חיצוניים איכותיים וטובים. עבור הנשים- מדובר באפשרות להתאגד, להחזיר את הכוח לידיים שלהן, להיות בעלים של העסק ולהנות מרווחי עבודתן הקשה לצד השתתפות בתוכנית הכשרה והעצמה אשר מלווה את המעוניינות בכך להתקדמות תעסוקתית הן בתוך הקואופרטיב והן מחוצה לו. עבור הלקוחות- מודל העבודה הייחודי אותו פיתחנו כולל למידה מעמיקה של צרכי הניקיון של כל לקוח, בניית תוכנית ניקיון ברורה, תיווך, פיקוח וליווי צמוד למימושה בהתאם לצרכי השטח.
היתרון היחסי שלנו
השילוב בין הרווח ללקוחות לרווח לנשים מבטיח קבלת שירות איכותי וטוב יותר מכל הבחינות. השותפות שנוצרת בין הלקוחות לבין הנשים וצוות הקואופרטיב מנפצת את השקיפות של העבודה והעובדות בה ומעידה על כך שבהנתן התנאים הנכונים גם השוק הבעייתי ביותר יכול להפוך למיטיב לכל השחקנים בו. אין עוד חברת ניקיון שמציעה את השירות שאנחנו מציעות תוך שמירה על ערכי השקיפות והנגשת המידע שאנחנו מקדמות, לצד דאגה מתמדת להוגנות תנאי ההעסקה והשכר של העובדות.
האתגרים שלנו
שוק הניקיון הקבלני, קצת בדומה לעבודת הניקיון הינו שוק בו רב הנסתר על הגלוי , כאשר פעמים רבות מה שנראה למראית עין אינו מה שקורה בפועל. כך, למדנו על בשרנו כי המחירים השעתיים של עבודה בבתי ספר ובמכרזים גדולים אינם מאפשרים העסקה הוגנת, כי יש יתרון עסקי משמעותי לגודל החברה אך לצידו פגיעה ניכרת באיכות הניקיון המתקבל, כי לאנשים רבים מדי נוח עם המצב הקיים והשינוי שצריך להעשות כדי לתקן את השוק זה הוא נרחב ומצריך שינוי מדיניות כולל. זהו שוק קשה ומאתגר לכל חברה עסקית לא כל שכן עסק חברתי.
לעסקים חברתיים עוד אין מעמד רשמי בישראל וכך בעוד שמרבית העסקים הקטנים והבינוניים נאבקים אל מול עול הרגולציות והמיסים, עסק חברתי נאבק עוד יותר, עקב ההוצאות החברתיות אשר לא זוכות כיום להכרה או מובילות להקלה כלשהי.
כמו כן, כחברה אשר המוצר שלה הוא שעות עבודה- הפער בין תשלום המשכורות לעובדות לבין קבלת התמורה מן הלקוחות גורם לצורך נרחב באשראי, צורך שמעמיק אל מול הצמיחה המרשימה אשר מתוכננת להמשך.
אז למה כדאי להשקיע?
השקעה בקואופרטיב הינה השקעה חברתית אשר תסייע לנו להמשיך לגדול ולצמוח, להבטיח לנשים רבות יותר עתיד טוב יותר תוך תיקון שוק חולה, אשר אין לו מקום בחברה מתוקנת. הכסף אותו נגייס ישמש אותנו ליצירת האשראי הנחוץ לנו להמשך צמיחה ולעבודה בראש שקט יותר ופנוי לביסוס העסק מחד וחיזוק התהליך החברתי אותו עוברות הנשים מאידך.
בשנה האחרונה אין אבן שלא נהפכה ונלמדה לעומק ורמת ההבנה וההכרות שלנו עם השוק גבוהה ביותר ומכוונת אותנו בדיוק רב אל עבר הגשמת מטרותנו. דוגמא לכך היא הקמתו של פרויקט פילנטרופי נלווה לפעילות הקואופרטיב אשר נועד לכסות חלק מהעלויות החברתיות ובכך לחזק את איתנותו של העסק עצמו.
באמצעות ההשקעה בקואופרטיב, תהפכו לשותפים בשינוי אותו אנחנו מובילים, כאשר קבלת כספכם חזרה תאפשר לכם להמשיך ולתמוך במטרות חברתיות נוספות, זאת בשונה ממתן תרומה רגילה.
פירוט העסקה
אנו מזמינות אתכם להשקיע כל סכום החל מ-350 שח ולקבלו בחזרה, בתוספת ריבית של 3% בהחזר רבעוני החל ממאי 2019 ולמשך 20 רבעונים (5 שנים).
אנו מזמינות אתכם להיות שותפים במיזם מרגש זה, להשקיע בנו ולהאמין שאפשר וצריך ליצור מציאות עסקית צודקת בישראל.
בעלת תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות קהילתית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם נשים ונערות החיות בשוליים החברתיים בישראל וניהול פרויקטים ומיזמים בתחומים אלו. מנהלת את הקואופרטיב מזה כשנה ומאמינה כי בכוחו כמודל עסקי-חברתי לשנות את מציאות חייהם של עובדים מוחלשים בתחומים נוספים ולהוביל לצמצום הפערים החברתיים בישראל.
ממייסדות קואופרטיב הניקיון. בוגרת תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה חברתית, בעלת ניסיון רב בעבודה במיזמים חברתיים, בדגש על גיוס, ליווי והשמה של נשים ערביות בשוק העבודה. מאמינה כי הקואופרטיב מהווה בשורה חשובה לנשים המוחלשות ביותר בשוק העבודה הישראלי וחממה אפקטיבית לשילובן המוצלח הן בתחום הניקיון והן בתחומים אחרים.
ממייסדות קואופרטיב הניקיון. עורכת דין המתמחה בזכויות עובדים ובזכויות נשים בשוק העבודה. חברה בתנועת הבוגרים של השומר הצעיר, במסגרתה עוסקת בליווי קבוצות אזרחיות בתהליכי התאגדות, קואופרציה ופעולה מקומית. מאמינה כי שיתוף פעולה וסולידריות הם מפתח לפתרון בעיותיהם של פרטים, וכי בעזרת הכשרה מתאימה, יכולות קבוצות מאורגנות לשנות דרמטית את התנאים הכלכליים והחברתיים בשוק העבודה, בסביבת המגורים ובמוסדות המשפיעים על חייהם.
רכז תנועת הבוגרים - השומר הצעיר יו"ר החממה הקואופרטיבית מרכז את תנועת הבוגרים של השומר הצעיר, תנועה חברתית שבה 350 חברים וחברות המתגוררים ופועלים ב- 12 קיבוצי מחנכים ברחבי הארץ. התנועה מפעילה מיזמים חינוכיים וחברתיים מגוונים בחברה הישראלית בהם משתתפים 35,000 בני נוער ומבוגרים באופן קבוע. יו"ר של עמותת בתי נוער הנחשונים שבמסגרתה פועלת החממה הקואופרטיבית אשר מקדמת קואופרציה בתחומי הניקיון והדיור
יגאל נסים רואה חשבון עם 25 שנות ניסיון בתפקידי ניהול בכירים בחברות היי טק רב לאומיות, כולל שבע שנות ניסיון כחבר במועצת המנהלים של חברה ציבורית אמריקאית. בעל השכלה אקדמית רחבה. יועץ לחברות הזנק המשלבות מטרות עסקיות וחברתיות ועוסק בהתנדבות בפרויקטי סיוע לעסקים, יזמים צעירים, יזמים חברתיים ועסקים חברתיים.
כלכלנית, בעלת ניסיון של יותר מ-15 שנה במגזר העסקי היצרני. בשנים האחרונות עוסקת בליווי וייעוץ עסקי לחברות ועסקים. מנהלת הכספים בקואופרטיב מזה חצי שנה ומאמינה ביכולתו של העסק לצמוח, לגדול ולהתבסס.
משרד רוה"ח בי.די.או מלווה את עבודת קואופרטיב הניקיון מיומו הראשון ובשנה האחרונה מספק גם את שירותי הנהלת החשבונות וחשבות השכר.